michelvogel.reismee.nl

Beijing

Dag lieve kindjes, Een bijzonder goede morgen! Het is hier 5.30 in de morgen en het is ontzettend koud. We zitten in een stinkend oud busje en gaan richting de muur. We zouden ontbijt krijgen bij ons zware trektocht. Onder ontbijt verstaan ze in China een colaatje en een koude ham muffin van de Mac Donalds, zeer waarschijnlijk nog van de vorige dag. We kijken allebei echt uit naar ons avontuur op de muur, we hadden beiden de voorwaarde gesteld dat we op een stuk van the great wall wouden lopen waar we bijna niemand zouden tegenkomen. Graag nemen we jullie nog even mee naar Shanghai. We hadden al verteld wat een ongeloofelijk mooie en wereldse stad het is. Het wordt alleen nog maar mooier! Inmiddels zaterdagochtend, alweer bijna een week van huis. Het was tijd om vriend Hidde in een nieuw outfit te hijsen. Bij de lokale pakkendude van Bauke werden talloze boeken opengeslagen met uitgescheurde plaatjes/advertenties van mooie mannen met een veel te duur pak aan. Het werkt zo, wijs het juiste plaatje aan en zie daar je eigen Hugo Boss pak. In één van deze boeken kwam ik ook een kekke winterjas tegen, handgemaakt. We zijn benieuwd, vanaf 16 october liggen onze juweeltjes klaar in de schappen in Shanghai. Bauke en Minke namen ons s'avonds mee naar een typisch Shanghainees restaurant genaamd Kagen. Het is een tepanyakki restaurant, voor de nono's onder ons, een restaurant waar je zit aan een grote tafel met een bakplaat aan de lange zijde. Achter deze bakplaat staat een chinees welke aardig goed is in wokken! Bij elk elk gerecht hoor je een shotje japanse sake te drinken, lekker ahum:) Na het dinner was het tijd om de heupjes los te gooien. We gingen naar Club M1nt, de club waar Boeke de Bauke als doorbitch heeft gewerkt. We hadden van bauke een beetje gehoord hoe het er aan toe ging in deze club, niets ervan was gelogen. Oh my god waar zijn we beland. Je moet je voorstellen dat je de club zich op etage 24 bevindt en als de lift opengaat je in een donkere gang komt met aan weerskanten een lang aquarium met daarin haaien, nou ja zo dus, Hoe Dan?! Drinken bestellen doe je niet per glas maar per fles, dan hebt u even een idee. Een rondje halen van 4 bacotjes kwam uit op een totaal van 55 euro, alstublieft meneer contant betalen of credit card?! Maar ach zoiets kom je niet elke week tegen! We zijn maandag voor t eerst alleen de 'grote' stad ingeweest. De vakantie is voor chinezen inmiddels weer afgelopen en het is weer wat bedaard op straat, een prima gelegenheid om zelf eens Shanghai te verkennen. We hadden een klein beeld gekregen hoe de stad in elkaar stak. In de namiddag belanden we onder people square in een arcade hall. We wisten dat chinezen gek waren op alles wat computerspelletjes ademt, maar ze zijn echt knettergek. Dansmachines, guitarhero voor gevorderden & fruit ninja waarbij je zelf het denkbeeldige zwaard vast hebt. Name it en the've got it! Zo hebben wij uit de grijpautomaat maar een grote vogel knuffel gehaald om niet met lege handen thuis te komen. Als afsluiter van een te gek shanghai zijn we nog even terug naar The Bund geweest om de zonsondergang te kijken en prachtige plaatjes te schieten van een oogverblindende skyline. Eerder in de week waren we al in de hoogste toren van de stad geweest. 492 meter hoge skyscraper van meer dan 100 verdiepingen. Eenmaal boven is te zien waarom Shanghai alleen al net zo groot is qua inwoners aantal als Nederland. Het is zo abnormaal groot! We hebben inmiddels Shanghai ingeruild voor Beijing. Nog zon kaskraker van een stad. Beijing ziet er lang niet zo mooi en fancy uit als Shanghai maar Beijing proeft een en al cultuur. We hebben gister onze eerste echte sleur dag gehad. We zijn om half 9 de deur uitgelopen en kwamen uitgeteld om 8 uur pm het hostel binnen rollen. We hebben dan ook echt een culturele dag gehad! Eerst naar Tian Men Square, het plein van de hemelse vrede. Toen we richting het plein liepen konden we het plein eerst niet vinden, het stond er namelijk zwart van de mensen. Allemaal lelijke chinezen in groepen met dezelfde gekleurde petjes. Met voorop een net iets knappere chinees met iets wat op een stok lijkt boven zijn hoofd met daaraan een klein vlaggetje met dezelfde kleur als de petjes van zijn groep, te hilarisch. Onderweg naar de forbidden city, welke tegenover tian men square ligt werden we aangesproken door een oudere man, do you need tourguide, been already to the wall sir. We negeerden het wat, maar een doorzetter als hij was bleef hij maar meelopen, en vertelde toch wel een aantal leuke dingen en gaf een aantal handige tips. Voor we het wisten waren we samen met Jildert in de verboden stad en hadden we het idee dat we niet meer van en afkwamen. Vooruit jij mag met ons mee. Jildert ging als een wilde tekeer en sleurde ons van hotspot naar hotspot. Jildert was 52 jaar maar loopt de avondvierdaagse in minder dan 3dagen :) Braaf als we waren slenterden we in een slakkengangentje achter hem aan. Voor het eerst deze trip was de lucht compleet blauw, was het een dikke 28 graden, prima omstandigheden! Jildert nam ons mee in de metro richting het Zomerpaleis van de keizer. Van Minke hadden we pasjes gekregen voor de metro in beijing, deze kwamen dus mooi van pas. Jildert had zijn eigen pas, zoals overal voor, hij toverde nu weer een senioren metrokaart tevoorschijn, wat een held! Het vakantiehuis van de keizer is het Zomer Paleis. Dit paleis is ongeveer evengroot als de binnenstad van Ljouwert, heel vervelend zon 2de huisje. The Summer Palace ligt aan een groot meer, waar je heerlijk kan wandelen en een prachtig uitzicht hebt. We zijn de rest van de middag hier maar gebleven omdat het hier zo gigantisch mooi was. Jildert was het er zichtbaar niet mee eens, maar toen er geld tevoorschijn kwam was hij plots weer onze beste vriend. Een van onze to do's op deze trip in China was Peking Eend proberen. Dat hebben we dan ook gister maar ondervonden. We hadden in het hostel gevraagd waar je goed maar toch lokaal een fijn stukje eend kon proberen. Eenmaal aan tafel in een restaurantje werden we bediend door 10 mannen en vrouwen. Hier in China hebben ze een overschot aan chinezen, maar iedereen moet werken. Dus term melkert banen nemen ze hier maar al te letterlijk. Onze eend werd aan tafel geserveert, de bordjes werden neergezet door nummer 1, nummer 2 kwam de rijst brengen, nummer 3 sneedt de eend, nummer 4 zette de bordjes met eend op tafel. Kind kan de was doen! Toen de jongedame had voorgedaan hoe een chinees peking eend eet, was het de beurt aan ons. We kunnen onze to do tevreden afvinken want peking eend is oprecht een delicatesse! Terwijl ik dit schrijf komen we dus echt net van de muur af. Hoe gigantisch gaaf was dit! De hele muur verlaten, het leek wel een film set! We werden afgezet bij Jing Shan Lin wall, het oude gedeelte van de muur, waar het alles behalve vlak is. We konden de muur beklimmen tot net iets voor Simantai zon 3 km verderop. Omdat je bij dit punt niet verder kan, is het enige wat je kan doen is rechtsomgekeerd maken, het hele pokke eind weer terug klauteren! Maar oh oh wat was dit vet, ongetwijfeld een van de mooiste momenten uit ons prille leventje!! We verkassen morgenavond weer naar beneden, we treinen naar Hangzhou! Om vervolgens door te steken naar de bergen van HangShan. Voor foto's verwijzen we u graag door naar feesboek! Ajetoo Buur!

Nanno

Leuk verhaal weer boys! Klinkt allemaal supergaaf

Erik

Erg leuk om te lezen, have fun!

Eline

Waow, wat een avonturen! Super leuk om te lezen.. En die foto's ook... Echt heel mooi! Dan begint het reizen bij mij toch ook wel weer te kriebelen! Geniet, enjoy, have fun!! Liefs

Erik Schroten

Hey Michel, gaaf om te lezen. Die tocht naar Simatai heb ik ook gemaakt, volgens mij was het wel wat verder dan 3km! Alleen werden wij ook weer opgepikt door de chauffeur bij Simatai :). Wel heel vet, ook 1 van mijn mooiste trips!

Hedzer

Klinkt allemaal helemaal te gek heren.....!!
Heel veel plezier daar.....!

Marc

Jij doet maar! Mooie foto's!

Harrie

Nia hao china gangers.

Geweldig om te lezen dat jullie op plekken komen waar ik een paar weken geleden ook gestaan heb. Er zijn inderdaad heeeel veel chinezen. Als je nog een zijden dekbed kan scoren: DOEN. Slaapt in ons klimaat fantastisch.

Groet Harrie